Pentru a intelege Yoga Daoista / Qigong, este necesar sa facem o scurta incursiune in yoga. Yoga inseamna uniune, unificare; pe unificarea spiritului practicantului cu intreaga manifestare se bazeaza filozofia stilului Gongong.
Despre yoga indiana
Yoga indiana este un sistem științific de practici fizice și mentale, cu o istorie de peste 5.000 de ani, cu originea în India. Scopul său este de a ajuta pe fiecare dintre noi să ne atingem potențialul cel mai înalt și să experimentăm sănătatea și fericirea durabile. Cu Yoga, ne putem extinde anii sănătoși și productivi cu mult peste norma acceptată și, în același timp, îmbunătățim calitatea vieții noastre.
Istoria yoga
„Yoga Sutra”, un tratat vechi de mii de ani despre filozofia yoga, este atribuit înțeleptului indian Patanjali și este un ghid despre cum să stăpânești mintea, să controlezi emoțiile și să crești spiritual. Yoga Sutra este cea mai timpurie înregistrare scrisă despre yoga și unul dintre cele mai vechi texte existente. Yoga este renumită pentru posturile sale, pentru practicile de extindere a energiei spirituale folosind metode de respirație și focalizare mentală.
Ramurile yoga sunt:
Hatha yoga: este o metodă holistică care include principii de viață, clasificate în yama și nyama, practica asanelor, practici mai subtile, tehnicile de repirație pranayama, bandha-urile, accesarea centrilor energetici subtili, pentru ca în final să ajungem la meditație.
Raja yoga: este calea concentrării intense, a meditației profunde și a controlului deplin al minții. Se bazează pe perfecționarea morală și etică, pe un control perfect al simțurilor care duce la liniștirea minții.
Karma yoga: este yoga fuziunii cât mai profunde și depline cu divinul prin orice acțiune dezinteresată.
Bhakti yoga: urmărește să stabilească calea devotamentului, o modalitate pozitivă de a canaliza emoțiile și de a cultiva acceptarea și toleranța.
Bhakti yoga este calea devoțiunii, a iubirii copleșitoare și tainice, impregnate de respect și adorație, a omului pentru Divin.
Jnana yoga: această ramură a yoga este despre înțelepciune și dezvoltarea intelectului prin studiu. Este calea cunoașterii, realizarea ultimă este atinsă prin cunoașterea și discriminarea între real și ireal. Este un drum scurt, dar dificil, accesibil celor înzestrați cu un intelect purificat, clar și care sunt detașați de obiectele lumești.
Tantra yoga: este calea ritualului, a ceremoniei sau a consumării unei relații. Este unirea principiului feminin cu cel masculin prin intermediul energiei sexuale. Este arta de a trăi intens fiecare moment al vieții ca și cum ar fi ultimul, este o celebrare a vieții, o sărbătoare a momentului prezent, aici și acum.
Abordarea yoga cu un scop specific în minte poate ajuta o persoană să decidă ce ramură trebuie să urmeze.
Ce sunt chakrele?
Cuvântul “chakra” înseamnă literalmente roată. Yoga susține că chakrele sunt puncte centrale ale energiei, gândurilor, sentimentelor și corpului fizic. Conform profesorilor yoga, chakrele determină modul în care oamenii experimentează realitatea prin reacții emoționale, dorințe sau aversiuni, niveluri de încredere sau frică și chiar simptome și efecte fizice. Când energia devine blocată într-o chakră, se spune că declanșează dezechilibre fizice, mentale sau emoționale care se manifestă în simptome, cum ar fi anxietatea, letargia sau digestia precară.
Chakrele majore sunt 7 la număr: Sahasrara chakra, Ajna chakra, Vishuddha chakra, Anahata chakra, Manipura chakra, Svadhishthana chakra și Muladhara chakra. Posturile corporale yoga, asane, precum și exercițiile de respirație, pranayama, ajută la eliminarea blocajelor energetice existente în chakre și la curgerea liberă a energiei prin corp.
Yoga Daoista isi are izvoarele in vechile ritualuri samanice, avand ca scop racordarea la energiile cerului si pamantului, la energia intregului Univers. Numita si DaoYin, mai nou Qigong, este o cale spirituala care unifica mintea si trupul intr-o postura perfecta.
Nota: Yoga Daoista este transcrierea Pinyin, in vreme ce Yoga Taoista este transcrierea in mai vechiul sistem Wade-Giles.